Jag hade vila i helgen och jag sprang på väggarna, 2 dagar kändes som månader! Men snön har ju kommit så jag och Arian aktiverade oss ändå ;)
Idag ska jag ha köttsoppa och receptet kmr här;
4-6 port köttsoppa
Ingredienser:
- 2 liter vatten
- 200 gram högrev soppkött utan ben eller 500 gram högrev, märgpipa, soppkött med ben
- 1 tsk salt
- 1 purjolök
- 1 gul lök
- 1 bit rotselleri (50 gram)
- 1 liten kålrot
- 1 palsternacka
- 2-3 potatisar
- 3 morötter
- 5 vitpepparkorn
- 1 krm torkad timjan
- 3 st lagerblad
- 0,5 dl hackad persilja (valfritt)
- 1 buljongtärning (kött eller grönsaker) valfritt
- TILL SOPPKLIMP (valfritt):
- 5 msk vetemjöl
- 4 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 msk smör
- Smaksätt gärna klimpen - här är några förslag: 2 msk riven ost el. 2 msk hackad persilja el. riven muskot.
Tillagning:
- Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i salt och köttet.
- Låt koka upp och skumma efter några minuter bort skummet med en slev.
- Tillsätt kryddor och koka i 1-1,5 timmar tills köttet är mört på medelvärme med lock.
- Skala rotfrukterna och skär i tärningar. Snitta, skölj och skiva purjolöken.
- Tag upp köttet och lägg i en bunke vid sidan. Koka rotfrukterna knappt mjuka, ca 20 minuter. Lägg i purjolöken och koka ytterligare 5 minuter.
- Tärna under tiden köttet och lägg dem sedan i soppan. Smaka av med salt och tillsätt ev. en buljongtärning. Hackad persilja och klimp är också gott i.
- SOPPKLIMP: Vispa ihop mjöl och mjölk i en kastrull. Lägg i smör och rör om samt koka på svag värme i 4 minuter. Rör om då och då. Ta av kastrullen från värmen. Vispa ägget fluffigt i en bunke. Vispa ner det i mjölredningen. Sjud smeten någon minut och rör i smaksättning. Ta av från värmen och häll klimpsmeten i en skål eller plastburk. Låt stelna i kylen. Stjälp sedan upp klimpen och dela i bitar eller gröp ut med en sked. Lägg i soppan vid servering.
Lägger ut bilder lite senare, soppan kokar nu :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar